Teken je gesprek

De regiogroep Noord organiseert op 23 januari 2020 in Drachten een bijeenkomst voor begeleiders en leerkrachten in het onderwijs.

Het thema van deze avond is

Teken je gesprek 

De spreker is Bianca Leeuwerke 

Korte inhoud van de lezing
“Teken je gesprek®” is een interactieve, visuele gespreksmethode voor begeleiders van kinderen (vanaf ongeveer zeven jaar), jongeren en volwassenen. De methode is ontwikkeld door Adinda de Vreede en inmiddels zijn er drie boeken verschenen; Teken je gesprek over Faalangst, Teken je gesprek over Gedrag en Teken je gesprek over Werkhouding. Alhoewel de methode niet specifiek voor mensen met autisme, ADHD of ADD is ontwikkeld, blijken zij zeer veel baat te hebben bij de visuele aanpak. Ook mensen die chaotisch of associatief denken, profiteren van deze visuele ondersteuning. Teken je gesprek maakt veel gebruik van helpende en niet-helpende gedachten.

Met Teken je gesprek orden je samen met de leerling visueel zijn of haar gedachten, gevoelens en gedrag.  Vervolgens ga je deze samen onderzoeken. De visualisatie van het gesprek biedt allerlei extra mogelijkheden. Het is niet alleen overzichtelijker voor de onderzoeker, maar ook voor het hele systeem om het kind of jongere heen. Met teken je gesprek worden kinderen, volwassenen en professionals gestimuleerd zelf op zoek te gaan naar de pijnpunten en knelpunten van zijn/haar gedachten of probleem. Tijdens de sessies kom je samen met tot verrassende en verhelderende conclusies en zo nodig een nieuwe actie. “Ieder mens verlangt om gehoord en gezien te worden, hoe mooi is het om dit proces vast te leggen op papier.”

Tijdens deze lezing worden de uitgangspunten van de methode besproken en ingegaan op de verschillende sjablonen die zijn ontwikkeld rondom gedrag, mindset, (faal)angst en werkhouding. We gaan in op de basishouding en basisprincipes van Teken je gesprek ®. Hoe kan je starten met een leerling of leerkracht? Door gebruik te maken van vaste sjablonen, kleuren en symbolen, wordt er meer structuur aangebracht in het gesprek en komt vaak de informatie duidelijker binnen bij de ontvanger. Elk soort gesprek kent zijn eigen sjabloon, die elk hun meerwaarde hebben om de situatie en de informatie uit het gesprek duidelijk in kaart te brengen.

Omdat Teken je gesprek praktisch is ervaren jullie wellicht tijdens de avond hoe het is om aan de slag te gaan met één van de sjablonen.

Voor wie?
Teken je gesprek® is geschikt voor iedereen die gesprekken voert met kinderen, pubers en volwassenen. Ben je werkzaam in het PO/VO/MBO? Werk je als gedragsspecialist, remedial teacher, coach, intern begeleider, beeldbegeleider, begeleider hoogbegaafdheid, orthopedagoog, mentor? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Schrijf je dan in en laat je verrassen door de mogelijkheden van Teken je gesprek ®

Opbrengst aan het eind van de avond
Je hebt kennis gemaakt met de basisprincipes van Teken je Gesprek.  Je hebt daarnaast kennis gemaakt met diverse gesprekssjablonen van Teken je gesprek onder andere op het gebied van gedrag, mindset, (faal)angst, werkhouding etc.

Voorkennis: er is geen voorkennis vereist 

Achtergrond van de spreker
Bianca Leeuwerke is gedragsspecialist in het onderwijs en een ervaren trainer op het gebied van Teken je Gesprek. Adinda de Vreede is de oprichter van Teken je Gesprek. Het is een organisatie die veel (bij-)scholing en workshops geeft omtrent het visueel maken van gesprekken. Zij heeft ondertussen een aantal boeken gepubliceerd, waarin verschillende sjablonen gepresenteerd worden binnen een specifiek onderwerp. Het nieuwste boek (juni 2018) gaat over werkhouding. Daarnaast is er een boek over gedrag (2015) en over faalangst (2012). Zie voor meer informatie:
 www.tekenjegesprek.nl

Voorbeeld van een gesprekstekening over gedrag: de ketting van gebeurtenissen:

In het kort:
Datum: 23 januari 2020
Waar:  VSO Talryk
Adres: Harddraversdijk 26, 9201 HJ Drachten

Kosten: € 17,50 voor leden en € 35,- voor niet leden

Avondprogramma:
19.15 uur Inloop met koffie en thee
19.30 uur Start Workshop
21.00 uur Afsluiting 

Studiebelasting: 1.5 uur 

Annuleringsvoorwaarden
Op de inschrijvingen zijn de annuleringsvoorwaarden van toepassing. Je kunt de aanmelding tot een week voor de bijeenkomst kosteloos annuleren. Daarna is het volledige inschrijfbedrag verschuldigd. Mocht het inschrijvingsgeld niet voor de bijeenkomst binnen zijn, dan vragen we je een eenmalige machtiging in te vullen, deze wordt niet verwerkt als de betaling alsnog binnenkomt. De LBBO behoudt zich het recht de bijeenkomst te annuleren bij onvoldoende aanmeldingen.

 • 23 januari 2020
 • Leden
  € 17,50
  Niet-leden
  € 35,00
 • VSO Talryk
  Harddraversdijk 26
  9201 HJ Drachten