Beeldbegeleiding als opleidingsdidactiek

De afdeling Beeldbegeleiders organiseert op woensdagmiddag 5 april 2023 de workshop ‘Beeldbegeleiding als opleidingsdidactiek’ die zal worden gegeven door Vincent Klabbers.

Korte inhoud van de workshop

Hoe kun je beeldbegeleiding inzetten voor de professionalisering van groepen leraren? Die vraag staat centraal in deze workshop. Op de pabo waar Vincent Klabbers doceert, hebben ze veel ervaring met beeldbegeleiding als opleidingsdidactiek. Met de inzet van beeldbegeleiding wordt o.a. de koppeling versterkt tussen de praktijk van het lesgeven en de ondersteunende theorie.

Tijdens de workshop bespreek en bekijk je, hoe studenten als groep reflecteren op filmbeelden die zij of andere studenten gemaakt hebben van stagelessen. Ook zie je hoe beeldbegeleiding wordt ingezet bij onderwijs over de vakdidactiek rekenen-wiskunde en hoe het kan worden ingezet als toetsvorm. Tot slot worden verschillende voorwaarden voor een succesvolle inzet van de methodiek besproken. Denk daarbij aan het creëren van draagvlak en het scholen van docenten. Luister, kijk en doe mee!

Tip!  Vincent Klabbers werd geïnterviewd voor ons vakblad Beter Begeleiden. Lees het artikel Beeldbegeleiding versterkt vakmanschap leraren, waarin hij vertelt over zijn weg als beeldbegeleider, wat zijn studenten van zijn didactiek vinden en wat hij belangrijk vindt voor de toekomst van de beeldbegeleiding.

 

Opbrengst aan het eind van de middag

Na deze workshop hebben deelnemers enkele mogelijkheden leren kennen om beeldbegeleiding in te zetten voor de professionalisering van groepen leerkrachten. Deze aanpak is toepasbaar in vele vormen van beroepsonderwijs, maar is ook geschikt voor scholing van bestaande onderwijsteams. Aan de andere kant is dit geen workshop waarvan de opbrengst de volgende dag toegepast is. “Wie deze workshop volgt, raakt vrijwel zeker geïnspireerd, maar wie de inhoud ervan in praktijk wil brengen, krijgt het vooral ook erg druk,” zegt Vincent er met een knipoog over.

 

Voorkennis: bekendheid met de methodiek beeldbegeleiding is wenselijk.

Tijd: van 14:00 -16:30 uur

Studiebelasting: 2,5 uur  (incl. pauze)

 

Over de workshopdocent

Vincent Klabbers is werkzaam op Hogeschool De Kempel in Helmond als beeldcoach, onderwijskundige en docent rekenen en wiskunde. Hij ontwikkelde voor pabo-studenten aan deze hogeschool een opleidingsdidactiek met beeldbegeleiding, waarbij de kracht van peerfeedback wordt benut. Ook is Klabbers de bedenker van de methode ‘Kijken met kinderen’ (over hoe je beeldbegeleiding kunt inzetten bij een groep kinderen). En hij leidt hogeschooldocenten op om technieken uit de beeldbegeleiding toe te passen in hun opleidingsdidactiek. Vincent Klabbers heeft nog altijd een enorme drive om te leren. Zoals hij het zelf omschrijft: ‘Als ik leer terwijl ik aan het werk ben, heb ik een topdag!’

Programma

13:30Inloop
14:00Start van de workshop
Pauze halverwege
16:30Einde van de workshop

Annuleringsvoorwaarden

Op de inschrijvingen zijn de annuleringsvoorwaarden van toepassing. Je kunt de aanmelding tot een week voor de bijeenkomst kosteloos annuleren. Daarna is het volledige inschrijfbedrag verschuldigd.  De LBBO behoudt zich het recht de bijeenkomst te annuleren bij onvoldoende aanmeldingen.

 • 5 april 2023
 • Leden
  € 50,00
  Niet-leden
  € 67,50
 • LBBO
  Leyenseweg 113 A5
  3721 BC Bilthoven