Cursus Oprecht luisteren (3 bijeenkomsten )

Luisteren is de belangrijkste vaardigheid en houding in de dagelijkse gesprekken met collega’s. Tijdens het luisteren naar specifieke ondersteuningsvragen van collega’s ontstaat er een verbinding tussen begeleider en collega. Deze verbinding ontstaat doordat tijdens het luisteren de verbale en non-verbale taal van de collega ‘zichtbaar’ wordt. Er wordt een appel gedaan op ‘helpen’.
Wat zijn de ‘helpende’ ingrediënten van een gesprek, welke houding is nodig om echt te ‘helpen’, hoe wordt een relatie tussen begeleider en collega een werkplaats, welke vragen zorgen voor ruimte? Vanuit de nieuwste theorieën en inzichten worden is deze driedaagse cursus met een praktische insteek ontwikkeld. Ben je nieuwsgierig geworden naar jouw luistervaardigheden en gedrag, geef je dan op!

Data en tijdstip

 • 13 oktober 2021 van 14.00-17.00 uur
 • 17 november 2021 van 14.00-17.00 uur
 • 15 december 2021 van 14.00-17.00 uur

Opbrengst aan het eind van de drie bijeenkomsten
Na afloop van deze cursus over ‘Oprecht luisteren’ zijn je kennis en vaardigheden op het gebied van luisteren verhoogd. Je bent in staat om een werkplaats met een ander te creëren, te onderhouden en te verzorgen. De gereedschapskist van elke cursist wordt gevuld met vernieuwde inzichten rondom luisteren, luisterhouding en de eigen werkplaats met nieuwe theoretische modellen.

Voorkennis/benodigdheden

Er is geen specifieke voorkennis nodig, wel stellen we het op prijs als:

 • Je werkzaam bent in de onderwijspraktijk met collega’s in teams.
 • Je nieuwsgierig bent naar de eigen onderwijspraktijk met collega’s om het ontwikkelproces te willen stimuleren en te optimaliseren.
 • Je bereid bent om beelden te maken met mobiele telefoon, filmcamera of I pad.
 • Je in het bezit bent van een laptop. De presentatie van de beelden op een laptop maakt het samen kijken intenser en comfortabeler. Laptop verdient daarom de voorkeur.

Studiebelasting
9 uur (3 middagen van 3 uur)

Over de sprekers
Elfriede van Straalen
, MA, is coach, beeldbegeleider, opleider van beeldbegeleiders en trainer in het primair onderwijs. Als opleider heeft ze ruime ervaring in de Master Begeleiden bij de HU en als coach en beeldbegeleider in het primair en voortgezet onderwijs. Elfriede is lid van het afdelingsbestuur Beeldbegeleiders van de LBBO.
Oprechte nieuwsgierigheid en oprecht luisteren zet ze graag in bij het werken in het onderwijsveld.

Inger Steinmetz, MA, is coach en opleider van beeldbegeleiders, trainer in het primair en voortgezet onderwijs en opleider en uitvoerend assessor voor basis en vakbekwaam leidinggeven en voor de hbo-bachelor lerarenopleiding.
Als Hogeschool docent voor de masteropleidingen Leidinggeven en Begeleiden heeft ze een ruime ervaring. Inger is lid van het afdelingsbestuur Beeldbegeleiders van de LBBO. Met veel passie en betrokkenheid werkt ze samen met cursisten, studenten om hun talenten en kwaliteiten te laten bloeien en groeien.

Voor wie?
Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die nieuwsgierig is naar zijn eigen luistervaardigheden en gedrag en met de nieuwste theorieën en praktische insteek wil kijken hoe je de relatie tussen begeleider en collega kan verbeteren.

Annuleringsvoorwaarden
Op de inschrijvingen zijn de annuleringsvoorwaarden van toepassing. Je kunt de aanmelding tot een week voor de cursus kosteloos annuleren. Daarna is het volledige inschrijfbedrag verschuldigd. Mocht het inschrijvingsgeld niet voor de bijeenkomst binnen zijn dan kun je helaas niet deelnemen. De LBBO behoudt zich het recht voor de bijeenkomst te annuleren bij onvoldoende aanmeldingen.

 • 13 oktober 2021
 • Leden
  € 300,00
  Niet-leden
  € 350,00
 • SBO de Evenaar
  Dasseweide 1
  3437 WN Nieuwegein