Cursus Werken met beeld bij het jonge kind (3 bijeenkomsten)

In deze cursus van drie afzonderlijke middagen maak je kennis met de opbrengsten van beeldbegeleiding voor jonge-kind specialisten, waarbij het volgen en afstemmen op het gedrag van jonge kinderen centraal staat. Door het gedrag te interpreteren ontstaat er ruimte voor een nieuwe ontwikkeltaken.

Data en tijdstip

 • 6 oktober 2021 van 14.00-17.00 uur
 • 10 november 2021 van 14.00-17.00 uur
 • 1 december 2021 van 14.00-17.00 uur

Korte inhoud van de cursus

Kijken naar de ontwikkeling van kinderen met beelden vanuit de eigen onderwijspraktijk in 3 bijeenkomsten van 3 uur. Door het analyserend leren kijken ontwikkel je de mogelijkheid om breder naar gedrag te kijken. Waar liggen kansen om kinderen te stimuleren en te verrijken om zich verder te ontwikkelen? Kunnen we bijvoorbeeld aan het spel van het kind iets toevoegen of juist weghalen om een nieuwe kans te benutten? Wat zien we gebeuren als we materialen toevoegen? Prikkelen we de nieuwsgierigheid van de kinderen in voldoende mate? Als we naar eigen beelden kijken, hoe moeten we dan kijken? Waar leg je dan de focus? Welke vragen zijn er bij het kijken naar beeld? Kortom met deze cursus leer je anders te kijken naar hetgeen je ziet. Hierbij maken we gebruik van twee methodieken namelijk Beeldbegeleiding en Marte Meo. We maken gebruik van kijkwijzers en oefenen met het stellen van de juiste vragen, waarmee we een eerste stap naar het antwoord zetten.

Opbrengst aan het eind van de drie bijeenkomsten
Na afloop van deze cursus over ‘het werken met beeld bij jonge kinderen’ heb je een kijk kader om beelden te selecteren voor een analyse. Vanuit je eigen ontwikkelvragen en de daarbij geselecteerde beelden kun je door gebruik te maken van kijkwijzers structuur ontdekken in je vragen en mogelijke oplossingen ontdekken. Met behulp van de beelden maak je onderscheid tussen wat je denkt en wat je ziet. Dit vormt een mooie opmaat om met een andere focus een ontwikkelvraag te benaderen. Bij complexe vraagstukken is het werken met beelden verrijkend.
Na deze cursus heb je ervaren dat kijken vanuit een divers perspectief naar beelden over de ontwikkeling van kinderen, nieuwe kansen biedt voor de onderwijspraktijk.

Voorkennis/benodigdheden

 • Je bent werkzaam in de onderwijspraktijk met jonge kinderen.
 • Je bent nieuwsgierig naar de eigen onderwijspraktijk om het ontwikkelproces van jonge kinderen te optimaliseren.
 • Je bent bereid om beelden te maken met mobiele telefoon, filmcamera of I pad.
 • Je bent bezit in het bezit bent van een laptop. De presentatie van de beelden op een laptop maakt het samen kijken intenser en comfortabeler. Een laptop verdient daarom de voorkeur.

Studiebelasting
9 uur (3 middagen van 3 uur)

Over de sprekers
Marianne Bookelmann,
MA, werkt als adjunct-directeur in het speciaal basisonderwijs en heeft een brede ervaring in het onderwijs.  Ze is begonnen als kleuterleidster en heeft daarna gewerkt in een instelling, als onder andere speltherapeut. Verder werkte ze in diverse vormen van onderwijs (van PO t/m HBO). Als docent in het HBO werkte ze voor de opleidingen Jonge-kind specialist, Beeldbegeleiding en Coachen en Begeleiden. Marianne is lid van het Algemeen bestuur van de LBBO en lid van het afdelingsbestuur Beeldbegeleiders van de LBBO. Ze vindt het belangrijk om vragen te blijven stellen aan jezelf en aan de ander.

Inger Steinmetz, MA, is coach en opleider van beeldbegeleiders, trainer in het primair en voortgezet onderwijs en opleider en uitvoerend assessor voor basis en vakbekwaam leidinggeven en voor de hbo-bachelor lerarenopleiding.
Als Hogeschool docent voor de masteropleidingen Leidinggeven en Begeleiden heeft ze een ruime ervaring. Inger is lid van het afdelingsbestuur Beeldbegeleiders van de LBBO. Met veel passie en betrokkenheid werkt ze samen met cursisten, studenten om hun talenten en kwaliteiten te laten bloeien en groeien.

Voor wie?
Deze bijeenkomst is bedoeld voor jonge kind-specialisten en onderwijsprofessionals die met jonge kinderen werken.

Annuleringsvoorwaarden
Op de inschrijvingen zijn de annuleringsvoorwaarden van toepassing. Je kunt de aanmelding tot een week voor de cursus kosteloos annuleren. Daarna is het volledige inschrijfbedrag verschuldigd. Mocht het inschrijvingsgeld niet voor de bijeenkomst binnen zijn dan kun je helaas niet deelnemen. De LBBO behoudt zich het recht voor de bijeenkomst te annuleren bij onvoldoende aanmeldingen.

 • 6 oktober 2021
 • Leden
  € 300,00
  Niet-leden
  € 350,00
 • SBO de Evenaar
  Dasseweide 1
  3437 WN Nieuwegein