Gesprekken met kinderen (en ouders)

De regio Noord organiseert op dinsdag 24 mei 2022 een online bijeenkomst voor begeleiders in het onderwijs.

Het thema van deze avond is:

Gesprekken met kinderen (en ouders)

De spreker is Lotte de Rooij

Korte inhoud van de lezing

Autonomie, relatie, competentie zijn de drie psychologische basisbehoeften voor intrinsieke motivatie. Hoe kun je die stimuleren en hoe kun je, met een goed gesprekstechniek, meer ruimte geven voor de inbreng van het kind? Veel scholen denken na over manieren om kinderen meer te betrekken bij hun eigen leerproces. Het uitgangspunt hierbij is dat leerkrachten niet zelf bedenken en bepalen wat – en vooral hoe – er geleerd wordt, maar dat doen door met kinderen regelmatig individueel in gesprek te gaan. Door goed te luisteren naar kinderen krijgt de leerkracht zicht op waar het kind staat in zijn of haar ontwikkeling en wat er nodig is om tot een volgende stap te komen. Het gesprek is daarmee een krachtig middel om leerlingen verder te helpen in hun ontwikkelingsproces.
In kindgesprekken, met of zonder ouders, bespreken begeleiders, leraren en kinderen hoe het gaat, welke doelen het kind wil behalen en hoe het kind dat zou kunnen doen. Kinderen actief betrekken bij het stellen van eigen doelen en de evaluatie daarvan draagt bij aan een hogere motivatie, een positiever zelfbeeld en betere leerresultaten (Duckworth, Akerman, MacGregor, Salter, & Vorhaus, 2009). Feedback speelt hierbij een grote rol.

Opbrengst aan het eind van de avond

Aan het einde van de avond heb je:

 • voldoende theoretische achtergrond over diverse gesprekstechnieken
 • geoefend met met diverse gespreks- en luistervaardigheden
 • meer inzicht in hoe je kinderen actief kunt betrekken bij het stellen van eigen doelen
 • ben je je meer bewust van de eigen kwaliteiten, valkuilen en communicatiestijlen;

Voorkennis:

is niet noodzakelijk

Tijd: van 19:30 -21:30 uur

Studiebelasting: 2 uur

Over de spreker

Lotte de Rooij is onderwijsadviseur van bureau Thomas en Charles. Lotte begeleidt leraren en teams bij het werken aan intrinsieke motivatie, eigenaarschap en autonomie bij leerlingen in de dagelijkse praktijk.

Annuleringsvoorwaarden

Op de inschrijvingen zijn de annuleringsvoorwaarden van toepassing. Je kunt de aanmelding tot een week voor de bijeenkomst kosteloos annuleren. Daarna is het volledige inschrijfbedrag verschuldigd. De LBBO behoudt zich het recht de bijeenkomst te annuleren bij onvoldoende aanmeldingen.

 • 24 mei 2022
 • Leden
  € 20,00
  Niet-leden
  € 37,50
 • Online bijeenkomst