Het jonge kind in de spotlights (cursus 3 dagdelen)

Vergroot je eigen analyse en leer breder kijken naar de ontwikkeling van het jonge kind samen met je collega’s en/of je team. Beelden van het jonge kind zijn een ingang om te kunnen onderzoeken welke interactie zichtbaar is en wat het kind vraagt in zijn verdere ontwikkeling.

De beelden van de interactie analyseren is daarbij de eerste stap. Daarna levert het stellen van nieuwsgierige vragen aan elkaar over de geobserveerde en geanalyseerde beelden mogelijkheden om nieuwe inzichten te verwerven en daarna toe te passen in de praktijk. Het delen met elkaar van waar we naar kijken en wat we denken te zien, biedt ons de professionele ruimte om te kijken en te denken over wat we niet zien.

De beelden worden met de telefoon, een iPad of een camera gemaakt van de eigen praktijk. Belangrijk is dat de beelden gedeeld worden met elkaar.

Data en tijdstip

 • 13 september 2022 van 16.30-20.30 uur
 • 4 oktober  2022 van 16.30-20.30 uur
 • 8 november 2022 van 16.30-20.30 uur

Bij de bijeenkomst is ruimte voor een pauze met een broodmaaltijd

Opbrengst aan het eind van de drie bijeenkomsten
Na afloop van deze cursus heb je kennis gemaakt met beeldbegeleiding, vaardigheid ontwikkeld in beeldmateriaal analyseren en met andere professionals leren kijken naar beeld in relatie tot ontwikkeling. Je gaat ontdekken dat leren beelden analyseren een aanvulling is op ons werken met jonge kinderen. Daarnaast zal heb je geleerd om kritische vragen over ontwikkelingsstappen te formuleren.

Voorkennis/benodigdheden
Bekendheid met de diverse ontwikkelingsstappen van jonge kinderen is plezierig. Het helpt als je weet hoe je beeld van een camera, ipad of mobiele telefoon op een laptop kunt bekijken.

Studiebelasting
12 uur (3 middagen van 4 uur)

Over de sprekers
Marianne Bookelmann
MA is coach en (beeld) begeleider. Als opleider heb ik onder andere voor de HU gewerkt in de masteropleiding en als schoolbegeleider. Daarnaast heb ik een brede ervaring in diverse vormen van onderwijs. Graag werk ik samen met anderen om te kunnen ontdekken wat passend onderwijsaanbod is voor leerlingen als groep en als individu. Nieuwe mogelijkheden, inzichten en kennis spelen daarin een sleutelrol.

Inger Steinmetz, MA, is coach en opleider van beeldbegeleiders, trainer in het primair en voortgezet onderwijs en opleider en uitvoerend assessor voor basis en vakbekwaam leidinggeven en voor de hbo-bachelor lerarenopleiding.
Als opleider heeft ze een ruime ervaring als Hogeschool docent voor de masteropleidingen Leidinggeven en Begeleiden. Inger is lid van het afdelingsbestuur Beeldbegeleiders van de LBBO. Met veel passie en betrokkenheid werkt ze samen met cursisten, studenten om hun talenten en kwaliteiten te laten bloeien en groeien.

Voor wie?
De bijeenkomst is geschikt voor alle professionals die beroepsmatig zijn betrokken bij de ontwikkeling van jonge kinderen.

Annuleringsvoorwaarden
Op de inschrijvingen zijn de annuleringsvoorwaarden van toepassing. Je kunt de aanmelding tot 5 september 2022 kosteloos annuleren. Daarna is het volledige inschrijfbedrag verschuldigd. Mocht het inschrijvingsgeld niet voor de bijeenkomst binnen zijn dan kun je helaas niet deelnemen. De LBBO behoudt zich het recht voor de bijeenkomst te annuleren bij onvoldoende aanmeldingen.

 • 13 september 2022
 • Leden
  € 450,00
  Niet-leden
  € 495,00
 • LBBO
  Leyenseweg 113 A5
  3721 BC Bilthoven