Ingewikkeld overprikkeld

De afdeling Specialisten Begaafdheid organiseert op woensdag 25 mei 2022 een online bijeenkomst voor begeleiders in het onderwijs.

Het thema van deze avond is:

Ingewikkeld overprikkeld

Overprikkeling bij hoogbegaafde kinderen (met of zonder autisme) herkennen, begrijpen en begeleiden.

De spreker is Lidy Sibon.

Korte inhoud van de lezing

Een hoogbegaafd kind ontwikkelt zich vaak anders dan het gemiddelde kind. Dit kan tot uiting komen op motorisch, emotioneel, sociaal en cognitief gebied. Hoogbegaafdheid kan de extraversie en introversie vergroten maar ook de verwerking van prikkels kan intenser zijn. Dit heeft weer grote impact op de persoonlijke ontwikkeling van het kind en zijn omgeving. Deze overprikkeling kan worden verward met een autismespectrumstoornis. Maar hoogbegaafdheid kan ook juist autisme verhullen.
In de lezing wordt overprikkeling en bijbehorend gedrag bij hoogbegaafde kinderen door een vergrootglas bekeken en uitgelegd. Wanneer is er sprake van een misdiagnose? Maar vooral wordt ingegaan op wat gedaan kan worden om overprikkeling te begrijpen, te herkennen, te voorkomen en te begeleiden.

Opbrengst aan het eind van de avond

 • Je begrijpt waarom sommige hoogbegaafde kinderen gevoeliger zijn voor prikkels
 • Je herkent de verschillende sensorische informatieverwerkingspatronen
 • Je begrijpt beter wat een hoogbegaafd kind met vermoedelijk een autismespectrumstoornis van zijn omgeving nodig heeft
 • Je hebt tips en tools om overprikkeld gedrag bespreekbaar te maken met het kind
 • Je begrijpt waarom zonder oordeel kijken belangrijk is

Voorkennis: De deelnemers moeten beschikken over basiskennis, de eigenschappen, onderwijs en ontwikkelingsbehoeften van hoogbegaafde kinderen.

Tijd: van 19:30 -21:30 uur

Studiebelasting: 2 uur

Over de spreker

Lidy Sibon is zelfstandig orthopedagoog en freelance docent voor diverse opdrachtgevers. Ook heeft zij in basis- en speciaal onderwijs, schoolbegeleiding en als educatief auteur gewerkt. Haar specialisatie is het onderzoeken en begrijpen waarom (hoogbegaafde) kinderen zijn vastgelopen op school. Samen met alle betrokkenen probeert zij het kind weer op de rit te krijgen.

Annuleringsvoorwaarden

Op de inschrijvingen zijn de annuleringsvoorwaarden van toepassing. Je kunt de aanmelding tot een week voor de bijeenkomst kosteloos annuleren. Daarna is het volledige inschrijfbedrag verschuldigd.  De LBBO behoudt zich het recht de bijeenkomst te annuleren bij onvoldoende aanmeldingen.

 • 25 mei 2022
 • Leden
  € 37,50
  Niet-leden
  € 50,00
 • Online bijeenkomst