Traumasensitief onderwijs

Spreker Anton Horeweg

Inhoud

Wetenschappelijk onderzoek van de laatste jaren wijst uit dat getraumatiseerde leerlingen veel vaker in onze scholen rondlopen dan we eerder dachten. Denk aan leerlingen die onveilig opgroeien, maar ook leerlingen van arbeidsmigranten, vluchtelingen of leerlingen die ‘eenmalige’ heftige gebeurtenissen meemaken.

In deze bijeenkomst gaan we in op ACE’s en trauma. We bekijken wat de gevolgen zijn voor de ontwikkeling van het kinderbrein en wat de gevolgen in de klas kunnen zijn. We bespreken wat deze leerlingen nodig hebben van de leerkracht en waar je als begeleider op kunt letten als je in de klas observeert. Bovendien vertelt Anton wat je kunt doen als je met leerkracht of team in gesprek gaat om jouw school traumasensitief te maken.

Opbrengst

Door aan deze lezing deel te nemen, ben je te weten gekomen wat de gevolgen van ACE’s en trauma zijn voor de ontwikkeling van het kinderbrein en wat de gevolgen in de klas kunnen zijn. Ook heb je geleerd wat deze leerlingen nodig hebben van een leerkracht en waar je als begeleider op kunt letten wanneer je in de klas observeert. Tot slot weet je hoe je te werk kunt gaan, wanneer je met leerkracht of team in gesprek gaat om jouw school traumasensitief te maken.

Voor wie?

Deze bijeenkomst is geschikt voor alle begeleiders in het onderwijs.

 

Programma

19:00Start lezing
19:45Pauze
20:00Vervolg lezing
20:45Vragen
21:00Einde

Benodigde voorkennis

Voor deze bijeenkomst is geen voorkennis vereist

Over Anton Horeweg

Anton Horeweg is gedragsspecialist (M SEN). Hij is bijna veertig jaar leraar in het basisonderwijs geweest en schreef diverse onderwijsboeken. Zo is hij auteur van o.a. Handboek Gedrag op school, Kinderen met hechtingsproblemen in de klas en De traumasensitieve school.

Daarnaast hij heeft zitting in expertteams van Project Leer-Kracht en het kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Tevens is hij lid van de Academische Werkplaats voor ADHD en druk gedrag en de Landelijke Ontwikkelgroep Basisondersteuning. Eerder is hij trainer en methodiekontwikkelaar voor het NCOJ geweest. Hij is veelgevraagd spreker op scholen en congressen.

Annuleringsvoorwaarden

Op de inschrijvingen zijn de annuleringsvoorwaarden van toepassing. Je kunt de aanmelding tot een week voor de bijeenkomst kosteloos annuleren. Daarna is het volledige inschrijfbedrag verschuldigd.  De LBBO behoudt zich het recht de bijeenkomst te annuleren bij onvoldoende aanmeldingen.

 • 4 oktober 2023
 • Leden
  € 50,00
  Niet-leden
  € 67,50
 • Basisschool Drie Koningen
  Pastoor Boelenslaan 10
  3454 AB De Meern