Upgrade je eigen kijk- en luistervaardigheden (cursus 3 dagdelen)

Luisteren is de belangrijkste vaardigheid in de dagelijkse gesprekken met collega`s. Een goede luisterhouding is daarbij essentieel. Tijdens het luisteren naar specifieke ondersteuningsvragen van collega’s ontstaat er een verbinding tussen begeleider en collega. Deze verbinding ontstaat doordat tijdens het luisteren de verbale en non-verbale taal van de collega ‘zichtbaar’ wordt. Er wordt een appel gedaan op ‘helpen’.

Wat zichtbaar is in de verbale en non-verbale taal gaan we onderzoeken aan de hand van een beeldopname van een eigen gesprek. We onderzoeken de volgende vragen:

 • Welke ‘helpende’ gereedschappen worden gebruikt?
 • Welke houding is zichtbaar om ‘echt’ te helpen? Hoe wordt de relatie opgebouwd tussen je collega en jou?
 • Welke vragen zorgen voor ‘ruimte’ in het gesprek?

Met de opbrengsten van de vragen en theoretische onderbouwing vergroot je je vaardigheden en ben je in staat om dit ook toe te passen in jouw gesprekken.

Voel je je uitgedaagd om te werken met de nieuwste theorieën/ inzichten met behulp van eigen opnames van gesprekken, meld je dan aan!

Data en tijdstip

 • 20 september 2022 van 16.30-20.30 uur
 • 11 oktober  2022 van 16.30-20.30 uur
 • 1 november 2022 van 16.30-20.30 uur

Bij de bijeenkomst is ruimte voor een pauze met een broodmaaltijd

Opbrengst aan het eind van de drie bijeenkomsten
Na afloop van deze cursus over ‘Upgrade je eigen kijk- en luistervaardigheden’ heb je jouw kennis en vaardigheden op het gebied van luisteren verhoogd. Je bent in staat om ‘de werkplaats’ met de ander te creëren, te onderhouden en te verzorgen. Je hebt je gereedschapskist gevuld met vernieuwde inzichten rondom luisteren, luisterhouding en ‘werkplaats’ met nieuwe theoretische modellen.

Voorkennis/benodigdheden
Er is geen specifieke voorkennis nodig

Studiebelasting
12 uur (3 middagen van 4 uur)

Over de sprekers
Elfriede van Straalen
, MA, is coach, beeldbegeleider, opleider van beeldbegeleiders en trainer in het primair onderwijs. Als opleider heeft ze ruime ervaring in de Master Begeleiden bij de HU en als coach en beeldbegeleider in het primair en voortgezet onderwijs. Elfriede is lid van het afdelingsbestuur Beeldbegeleiders van de LBBO.
Oprechte nieuwsgierigheid en oprecht luisteren zet ze graag in bij het werken in het onderwijsveld.

Inger Steinmetz, MA, is coach en opleider van beeldbegeleiders, trainer in het primair en voortgezet onderwijs en opleider en uitvoerend assessor voor basis en vakbekwaam leidinggeven en voor de hbo-bachelor lerarenopleiding.
Als opleider heeft ze een ruime ervaring als Hogeschool docent voor de masteropleidingen Leidinggeven en Begeleiden. Inger is lid van het afdelingsbestuur Beeldbegeleiders van de LBBO. Met veel passie en betrokkenheid werkt ze samen met cursisten, studenten om hun talenten en kwaliteiten te laten bloeien en groeien.

Voor wie?
Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die nieuwsgierig is naar zijn eigen luistervaardigheden en gedrag en met de nieuwste theorieën en praktische insteek wil kijken hoe je de relatie tussen begeleider en collega kan verbeteren.

Annuleringsvoorwaarden
Op de inschrijvingen zijn de annuleringsvoorwaarden van toepassing. Je kunt de aanmelding tot 5 september 2022 kosteloos annuleren. Daarna is het volledige inschrijfbedrag verschuldigd. Mocht het inschrijvingsgeld niet voor de bijeenkomst binnen zijn dan kun je helaas niet deelnemen. De LBBO behoudt zich het recht voor de bijeenkomst te annuleren bij onvoldoende aanmeldingen.

 • 20 september 2022
 • Leden
  € 450,00
  Niet-leden
  € 495,00
 • LBBO
  Leyenseweg 113 A5
  3721 BC Bilthoven