Signaleer en Herken Niet Aangeboren Hersenletsel

Hersenletsel zie je niet, ook als het er wel is.

Elk jaar lopen zo’n 19.000 jongeren en kinderen in Nederland hersenletsel op door een harde val op het hoofd, een ongeluk, een hersentumor of andere -ziekte, zuurstofgebrek… Soms zijn de problemen direct duidelijk. Het kan ook gebeuren dat de problemen pas veel later zichtbaar worden. Soms zelfs pas na enkele jaren. De ontwikkeling van de leerling vlakt af. De leerling kan niet meer goed mee komen op school en/of er ontstaan andere problemen rond het gedrag of de sociale ontwikkeling.

De kans is reëel dat intern begeleiders in hun loopbaan een leerling treffen, die hersenletsel opgelopen heeft. Soms hebben kinderen al een gedragsdiagnose gekregen, zoals ASS of ADHD, maar slaat de aanpak niet goed aan. Een verkeerde invalshoek kan juist zorgen voor een toename van de problemen, en dit levert frustratie op bij iedereen.
Goed signaleren en herkennen van een Niet-Aangeboren Hersenletsel zorgt voor een grotere kans op een passende aanpak.

De flyer Signaleer en Herken Niet-Aangeboren Hersenletsel helpt leerkrachten en intern begeleiders bij het signaleren en het met ouders en kind bespreekbaar maken van de aanwezigheid van mogelijk hersenletsel.