De cao voor het primair onderwijs is rond. Bij de FvOv stemde maar liefst 97 procent van de leden vóór het akkoord. Ook de andere vakbonden en de PO-Raad gaven hun goedkeuring. Om je volledig op de hoogte te brengen van wat dit voor jou betekent, zette de FvOv de belangrijkste punten nog eens op een rij. Zo weet je precies welke veranderingen je kunt verwachten op je loonstrook en hoe je optimaal kunt profiteren van de gemaakte afspraken.
Meer loon
Je loon stijgt vanaf 1 oktober 2024. Vanaf die datum krijg je 4,9 procent meer salaris. Dit geldt voor al het onderwijspersoneel in het primair onderwijs: ondersteuners, leraren en schoolleiders. Check de nieuwe salaristabellen in deze bijlage.
Loonschalen ondersteuners verbeterd
De loonschalen voor onderwijsondersteuners worden anders ingedeeld. Hierdoor gaan collega’s in de loonschalen 1 tot en met 8 er meer op vooruit. Collega’s in loonschaal 11 van het oop komen eerder op hun maximumsalaris. Die schaal korten de onderhandelaars namelijk in: van 16 naar 12 treden. Bekijk de salaristabellen voor het onderwijsondersteunend personeel. Dan zie je in één oogopslag wat de salarisafspraken betekenen voor jouw situatie.
Oktober-toelage
Al het onderwijspersoneel dat in de laatste trede zit vanaf loonschaal 9 en hoger, krijgt een oktobertoelage van 1640 euro bruto bij een voltijdbaan. Voorheen werd dit de bindingstoelage genoemd. Ondersteuners in loonschaal 1 tot en met 8 ontvangen deze oktobertoelage van 1640 euro bruto per jaar in elke trede. Wel komt dat in plaats van de extra nominale eindejaarsuitkering. Zij ontvangen wel de ‘normale’ eindejaarsuitkering, maar de extra variant verplaatst naar oktober. Het bedrag van deze toelage is iets opgeplust. Check de mutatietabel (bijlage 1f – laatste bladzijde) voor een snel overzicht van de toelages die veranderen in de oktober-toelage.
Opleidingsaanbod ondersteuners
Het opleidingsaanbod voor oop’ers wordt in kaart gebracht, zodat duidelijk is welke opleidingen helpen om door te ontwikkelen in de eigen functie. Dat gaat om opleidingen die er zijn naast de studies om door te leren voor het vak leraar.
Recht op onbereikbaarheid
Je hoeft na 18.00 uur geen apps, mails, telefoontjes te beantwoorden. Er komt een ‘recht op onbereikbaarheid’. Veel scholen hebben daar al regels voor, maar dit komt nu ook als afspraak te staan in de cao.
Meer middelen voor medezeggenschapsraden (mr’en)
Mr’en krijgen meer middelen om hun functie goed uit te voeren en te professionaliseren. Naast kosten voor scholing, advies en juridische bijstand komen hier ook alle andere kosten bij die het functioneren van de mr en het contact met de achterban bevorderen.
De cao loopt van 1 oktober 2024 tot en met 31 oktober 2025, en op dinsdag 22 oktober wordt deze officieel ondertekend. Waarschijnlijk zie je de eerste loonsverhoging al in november op je loonstrook staan, met terugwerkende kracht vanaf oktober.