Het Ministerie van OCW heeft met ouders, leerlingen, onderwijsprofessionals en samenwerkingsverbanden passend onderwijs een digitale overzichtsplaat Jouw weg in passend onderwijs ontwikkeld. De LBBO heeft meegedacht over de inhoud van deze plaat. De overzichtsplaat biedt ouders en leerlingen antwoorden op vragen over passend onderwijs, zowel vóór als tijdens de schooltijd. Ook voor leraren en begeleiders is de website waardevol: zij kunnen de informatie gebruiken in gesprekken met ouders, en het biedt hen overzicht over veelvoorkomende vragen.
De overzichtsplaat geeft op een toegankelijke manier informatie over passend onderwijs. Voor ouders en leerlingen is het niet altijd duidelijk waar ze rekening mee moeten houden, of wat ze kunnen doen als het contact met een school of het schoolbestuur stroef verloopt. De overzichtsplaat biedt inzicht in vijf situaties waarin ouders met passend onderwijs te maken kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat overstapt van regulier naar speciaal (basis)onderwijs of andersom, of aan een kind dat (tijdelijk) niet naar school gaat, maar wel staat ingeschreven en dus recht heeft op onderwijs. Per situatie is te zien en te lezen welke stappen ouders kunnen verwachten en wie waarvoor verantwoordelijk is.
Daarnaast bevat de overzichtsplaat stroomschema’s die inzicht geven in wat ouders en scholen kunnen doen om samen tot een oplossing te komen. Als dat niet lukt, laten de schema’s ook zien welke klacht- of bezwaarmogelijkheden er zijn.
De overzichtsplaat verwijst ook naar de onlangs gepubliceerde brochure Veilig Thuis-meldingen en passend onderwijs. Als een school vermoedt dat een kind wordt mishandeld of verwaarloosd, moet zij de stappen volgen die staan in de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld. Maar gaat een kind niet (elke dag) naar school omdat ouders en school het oneens zijn over wat passend onderwijs is, zonder dat er andere zorgen zijn? Dan is een melding bij Veilig Thuis niet de juiste stap. Wat dan wel? De brochure beantwoordt vragen over Veilig Thuis-meldingen die samenhangen met passend onderwijs.
De digitale overzichtsplaat en de brochure zijn handige hulpmiddelen om op te nemen in de schoolgids of te delen via de website van de school.