Leraar gezocht – investeer in onderwijs

In een groot samenwerkingsverband voert de FvOv samen met AOb, CNV, FNV Overheid en Onderwijs, PO in Actie, VO in Actie, Laks, Leraren in Actie (LIA), Ouders & Onderwijs en AVS actie. Er is een groot lerarentekort in het basisonderwijs van 1700 voltijdbanen dit jaar tot bijna 5000 banen in 2024. Ook het voortgezet onderwijs kampt met een tekort en in deze sector hebben ze moeite om de juiste en bevoegde docenten te vinden voor specifieke vakken.

Daar maken de onderwijsorganisaties zich grote zorgen om. Er zijn niet genoeg mensen voor het onderwijs en dan ervaren veel docenten ook een hoge werkdruk. Toch komt het kabinet tot nu toe niet over de brug -ondanks de eerdere oproepen– met extra investeringen om het werken in het onderwijs aantrekkelijker te maken en te investeren in de mensen die onze kinderen het goede onderwijs geven.

Actie!
De acties gaan daarom door! Wat gaan we doen? We hangen in alle regio’s spandoeken op waarop staat: ‘Leraar gezocht’ om aandacht te vragen voor de tekorten. Op die manier willen we bij de start van het schooljaar het kabinet erop wijzen dat extra investeringen dringend nodig zijn. Daarnaast verspreiden de bonden op social media en in de Uitzending Gemist-programma’s samen een commercial waarin we deze boodschap aankaarten bij het grote publiek. Benieuwd? Bekijk het filmpje.

Downloads
Voor scholen zijn er posters en flyers beschikbaar. Download de flyer en poster en verspreid ‘m onder je collega’s.
Flyer
Poster

Debat vier grote steden
Vooral de vier grote steden hebben last van het lerarentekort. In de onderwijsweek -voorafgaand aan de dag van de leraar op 5 oktober- houden we daarom in de vier grote steden debatten met de lokale politiek over de ernst van het tekort en mogelijke oplossingen. De data daarvoor staan al vast, plaats, programma en tijd zijn zodra deze bekend zijn op deze actiepagina te vinden.

  • Maandag 30 september – Den Haag
  • Dinsdag 1 oktober – Amsterdam
  • Woensdag 2 oktober – Utrecht
  • Donderdag 3 oktober – Rotterdam

Verkiezingen maart 2021
Al dit najaar starten de politieke partijen met het formuleren van hun verkiezingsprogramma’s. Natuurlijk lobbyen de bonden op alle niveaus voor investeringen in het onderwijs, maar leden die zijn aangesloten bij een partij, kunnen dat ook zelf lokaal doen op bijeenkomsten waar de verkiezingsprogramma’s worden samengesteld of besproken.

Meedoen? Geef je op als vrijwilliger
Voor de acties #leraargezocht hebben we voortdurend mensen nodig. Dat kan zijn voor een lokale actie, een landelijke staking, maar ook om vanaf dit najaar partijbijeenkomsten over de verkiezingsprogramma’s bij te wonen. Wil je meedoen als actie-vrijwilliger? Mail dan naar kantoor@lbbo.nl en cc info@fvov.nl. Alvast bedankt!

Deze onderwijsorganisaties doen mee aan de actie ‘Leraar gezocht’