Sturen op autonomie

Spreker Adri van den Brand

Inhoud

De Transactionele Analyse (TA) is een praktische theorie over gedrag en communicatie met als doel volledige autonomie ontwikkelen bij mensen van alle leeftijden: jong én oud. De TA is uitgegroeid met volwaardige toepassingen in onderwijs, organisatiekunde en coaching. Veel leerlingen (en ook professionals) worden gehinderd door belemmerende gedachten en gevoelens wat zich uit ineffectief gedrag. Dit gaat volgens de TA ten koste van hun autonomie. Hoe stuur je nu als professional op deze autonomie?

In deze webinar maak je kennis met de uitgangspunten van TA en wat de implicaties van deze uitgangspunten zijn voor begeleiders. Daarna zoomen we in op de verschillende aspecten van autonomie aan de hand van de autonomiematrix en hoe deze je richting kan geven om te sturen op autonomie.

Opbrengst

 • Een beeld van Transactionele Analyse (TA) die bestaat uit vier deeltheorieën
 • Het model van ego-toestanden, toegepast op de vier deeltheorieën
 • Drie uitgangspunten van TA en de implicaties voor mij als begeleider
 • Leer inzoomen op de zes aspecten van autonomie aan de hand van de autonomiematrix
 • Krijg ideeën om te sturen op autonomie

Voor wie?

Intern begeleiders, ambulant begeleiders, jonge-kindspecialisten, gedragsspecialisten, beeldbegeleiders, specialisten begaafdheid.

Programma

Deze webinar vindt maandag 24 maart 2025 plaats van 19.00 tot 21.00 uur.

19:00 uurStart webinar
20:00 uurUiteen in groepen/werkvorm
20:20 uurTerugblik op de gesprekken
20:40 uurRuimte voor vragen
21:00 uurEinde

Benodigde voorkennis

Voor deze bijeenkomst is geen specifieke voorkennis vereist.

Over de spreker

Adri van den Brand is schoolbegeleider voor Centrum Pedagogisch Contact, nascholer voor hogeschool de Kempel en docent aan de TA academie. Hij heeft ruim 20 jaar ervaring in het begeleiden van individuen, groepen, teams en organisaties. Hij is onder andere de auteur van de boeken Gesprekscommunicatie (2010), Sturen op autonomie (2018), Portaal (2018) en De coachende leraar (2020).

Annuleringsvoorwaarden

Op de inschrijvingen zijn de annuleringsvoorwaarden van toepassing. Je kunt de aanmelding tot een week voor de bijeenkomst kosteloos annuleren. Daarna is het volledige inschrijfbedrag verschuldigd.  De LBBO behoudt zich het recht de bijeenkomst te annuleren bij onvoldoende aanmeldingen.

 • 24 maart 2025
 • Leden
  € 47,50
  Niet-leden
  € 67,50
 • Online bijeenkomst