Symposium “Van rouwchaos naar ‘partners in ouderschap'”

Iedere echtscheiding genereert verlies en rouw. De impact van een scheiding is voor de ex-partners nauwelijks te bevatten en vaak zijn de emoties jaren later nog voelbaar. Wanneer een echtscheiding overgaat in een vechtscheiding wordt de emotionele chaos vaak nog groter.

Hoewel het aantrekkelijk is om na een scheiding vooral gericht te zijn op de toekomst, is het essentieel om eerst de voorbije relatie zorgvuldig af te hechten. Dat betekent dat de focus is gericht op het belang van de ex-partners. Zij zullen dus samen centraal moeten staan. Esther Kluwer benadrukt dat een scheiding een veelzijdig verlies is dat rouwen vereist. Onvoldoende aandacht besteden aan dit rouwproces staat een gezond herstel en de opbouw van een co-ouderschaps-relatie na echtscheiding in de weg.
Verantwoordelijkheid nemen is van belang in het kader van ‘zorg voor de ander’ en het behouden van (eigen) regie. Daarnaast wordt ook het belang van vergeven benadrukt. Marion Uitslag licht dit in haar bijdrage toe.

Steven Pont zal stilstaan bij ‘destructief recht’. Als een van de partners niet voldoet aan waar de andere partner recht op denkt te hebben, dan kun je te maken krijgen met een ‘destructief recht’. Zaken worden vereffend ook als dat schade oplevert, zoals we kunnen zien bij ouderonthechting, waar Heleen Koppejan-Luitze uitvoerig bij stil zal staan.

Deze nieuwe visie op het doen stoppen, dan wel voorkomen van (v)echtscheidingen, focust niet langer op het ontstane conflict maar op het verlies dat zich schuilhoudt achter het conflict. Leoniek van der Maarel zal daar in haar lezing dieper op ingaan. Het gebroken hart dient te worden geheeld. In plaats van elkaar los te laten gaan ex-partners een andere verbinding aan als ‘partners in ouderschap’. Dit vergroot de kans op een gelukkige toekomst waarin hun kinderen niet langer worden beschadigd en van beide ouders mogen houden en nieuwe relaties een grotere slagingskans hebben.

Doelgroep: Beleidsmedewerkers en inkopers bij gemeenten, mediators, kinder- en jeugdpsychologen, maatschappelijk werkers, orthopedagogen, jeugdzorgwerkers, familierecht advocaten, kindercoaches en –therapeuten en andere belangstellenden

Meer informatie en inschrijving via de website.