Een school waarin niemand wordt gepest, wie wil dat niet? De meeste begeleiders hebben een belangrijke taak in het realiseren van een veilig schoolklimaat. Omdat het van 27 tot en met 1 oktober de Week Tegen Pesten is, posten we elke dag een vraag of stelling – een ‘anti-pestje’ – om over na te denken en in actie te komen. Veel inspiratie toegewenst!
Anti-pestje #1
Is de anti-pestcoördinator op jouw school goed opgeleid en werk je met hem/haar samen?
Volgens de Wet Veiligheid op school moet iemand in het schoolteam aanspreekpunt zijn voor het melden van pesten. Ook moet iemand het pestbeleid coördineren. Vaak is dit de anti-pestcoördinator. (En misschien heb jij als begeleider deze taak wel op je genomen.)
De anti-pestcoördinator heeft een cruciale functie in de zorgstructuur van jouw school. Zorgen jullie ook voor voldoende toerusting van de anti-pestcoördinator, zodat hij/zij de taken goed kan uitvoeren? Heeft de anti-pestcoördinator een geaccrediteerde opleiding gevolgd? En: werk jij als begeleider met de anti-pestcoördinator samen, zodat jullie elkaar voeden, aanvullen en ondersteunen?
Lees meer over de taken die het aanspreekpunt pesten in jouw school zou kunnen hebben en over waar scholen volgens de wet aan moeten voldoen.
Anti-pestje #2
Meidenvenijn komt op jouw school niet voor, toch?
Meiden pesten anders dan jongens. Ze zijn subtieler, vertonen honingzoet gedrag, maar intussen … Heb jij zicht op het meidenvenijn in jouw school? En doe je er alles aan om het te voorkomen en aan te pakken? Je kunt je volop laten nascholen op dit thema. Ga op zoek!
Meer lezen over meidenvenijn? Check deze websites:
- https://jufmaike.nl/meidenvenijn-in-de-klas-wat-is-het/
- https://wij-leren.nl/meidenvenijn-in-het-basisonderwijs.php
- https://www.opvoedadvies.nl/meidenvenijn.htm
Anti-pestje #3
Een pestincident op school? Dan weten leerlingen, leraren en ouders jou te vinden
Pesten is gruwelijk en als het plaatsvindt, moet er meteen actie worden ondernomen. Het is dan ook heel belangrijk dat leerlingen, leraren en ouders het aanspreekpunt voor pesten in de school weten te vinden. En ook jij als begeleider moet benaderbaar zijn. Hoe zorgen jullie ervoor dat alle betrokkenen weten bij wie ze aan de bel moeten trekken en wat de route is bij het melden van een pestincident? Wees je ervan bewust: alleen een opmerking hierover in de schoolgids is niet voldoende.
Anti-pestje #4
Ken jij het (veiligheids)beleid voor suïcidale leerlingen?
Pesten heeft ingrijpende gevolgen. Soms kunnen slachtoffers zelfs denken aan suïcide. Om deze leerlingen goed te ondersteunen en suïcide te helpen voorkomen, is het nodig dat in het veiligheidsbeleid van de school een handelingsdeel/stappenplan staat voor suïcidale leerlingen. Zorg er ook voor dat dit bekend is, in ieder geval bij jou als begeleider, de anti-pestcoördinator, het zorgteam enzovoort. Stem onderling af en doe er samen alles aan om deze leerlingen weer perspectief te geven.
Anti-pestje #5
De anti-pestcoördinator verdient een podium
Op deze laatste dag van de Week Tegen Pesten zetten we opnieuw de schijnwerpers op de anti-pestcoördinator. Want hij/zij heeft een cruciale functie. Is jullie anti-pestcoördinator goed zichtbaar voor ouders, leerlingen en het onderwijspersoneel? Maak hem of haar bekend in nieuwsbrieven, posters of op andere manieren. Misschien spannend, maar hebben jullie er wel eens over nagedacht om op voorlichtingsavonden voor ouders de anti-pestcoördinator een podium te geven?