Wereld TOS dag: 20 oktober

Vrijdag 20 oktober is het Wereld TOS Dag. Een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor taalontwikkelingsstoornissen. Daarom gaan ze in de dagen rondom Wereld TOS Dag het gesprek aan. Om mensen bewust te maken van wat een taalontwikkelingsstoornis met je kan doen. En te vertellen hoe je rekening kunt houden met iemand met TOS. Dit wordt gedaan tijdens TOS on tour.

Tijdens TOS on Tour rijdt een bus door het hele land en bezoekt Enschede (19 okt.), Amsterdam (20 okt), Rotterdam (23 okt) en Eindhoven (24 okt). Ze gaan langs bij gemeenten, scholen en andere (maatschappelijke) organisaties. Iedereen mag aansluiten aan dit belangrijke gesprek. Er worden ook andere activiteiten georganiseerd, deze zijn te vinden op de website van Wereld TOS Dag.

Wat is TOS?

TOS is helaas nog te vaak onbekend. Ongeveer 266.000 kinderen en jongeren hebben TOS (ongeveer 5%). In de hersenen van deze kinderen en jongeren wordt taal minder goed verwerkt. Mensen met TOS hebben daarom veel moeite met uiten en begrijpen van taal. Met extra hulp kunnen mensen met TOS goed meekomen.

Vaak is een TOS al op jonge leeftijd te herkennen. Een kind met TOS heeft bijvoorbeeld moeite met praten en het begrijpen van taal. Om een kind op de juiste manier te ondersteunen is het belangrijk dat het zo vroeg mogelijk wordt gesignaleerd. Ook daarom is het belangrijk dat meer en meer mensen weten wat TOS is. Dit helpt ouders en leraren om een mogelijke TOS zo vroeg mogelijk te herkennen.

Kijk- en leestips over TOS

Lezen

  • Taalontwikkelingsstoornissen bij het jonge kind (0-8 jaar): een praktisch boek met daarin helder uitgelegd wat een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is, hoe je het kunt herkennen en wat je in je werk met het jonge kind kunt doen om een kind met een TOS te ondersteunen. Verkrijgbaar bij uitgeverij Lannoo Campus.
  • Taalontwikkelingsstoornissen in het voortgezet onderwijs en mbo: Praktische handelingsadviezen voor school, praktijk en stage. Verkrijgbaar bij uitgeverij Lannoo Campus.
  • Spraaktaal Kids: Een denk-, doe- en praatmap voor kinderen van 4 tot 14 jaar met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Spraaktaal Kids is ook geschikt voor andere kinderen die taal moeilijk vinden.
  • Vechten voor mijn kind met een TOS: een boek over de ervaringen van de schrijfster Heleen Gorter en haar zoon met een TOS.

Kijken

  • Kinderen van weinig woorden: een documentaire over een broer en zus met TOS. Gemaakt door documentairemaker Roos Koole en mede mogelijk gemaakt door Stichting Social Run en Fonds Kind & Handicap. Deze documentaire is hier te bekijken.

Voorlezen

  • Kjeld is een held: een spannend boek met informatie en tips over woordvindingsproblemen. Voor kinderen van zeven tot tien jaar, ouders en leraren.
  • TOS en ik: met dit boek leert het kind om TOS bespreekbaar te maken door middel van dertig geïllustreerde verhalen. Taalaspecten maar ook sociaal-emotionele vaardigheden komen aan bod. Dit boek is voor 15 euro te bestellen door te mailen naar info.spreekhoorn@auris.nl.
  • Pluis heeft TOS: een spannend kinderboek, geschreven door de twaalfjarige Jolijn Thijssen die een broertje met TOS heeft.
  • Sam en Mia, kleren voor pop en beer: een prentenboek, gericht op woordenschatontwikkeling. Het boek sluit aan bij kinderen met een jonge taalleeftijd en is gebaseerd op de woorden uit de BAK-lijst. Elke pagina worden vier woorden uitgelicht met een afbeelding. Er is ook een aansluitende app.